Divji kostanj na stičišču narave in mest – Znanost za državljane

Promocijska kampanja projekta »Noč ima svojo moč« je v Mednarodnem letu zdravja rastlin zasnovana kot projekt za državljane, v okviru katerega bomo po vsej Sloveniji izvajali enak eksperiment – popisali bomo divje kostanje in ocenili zdravje dreves.

Divji kostanj je bilo modno drevo v Sloveniji ob koncu 19. stoletja in je bilo množično sajeno ob cestah, na trgih, blizu cerkva, na gostilniških vrtovih, ob medkrajevnih cestah, v parkih in privatnih vrtovih. Ostanki teh zasaditev imajo velik kulturni in zgodovinski pomen in mnogi so zaščiteni kot naravni spomeniki. So pomemben del trških in danes tudi mestnih okolij.

Divji kostanj lahko prizadenejo številne bolezni katerim se je v Sloveniji v zadnjem desetletju pridružil »kostanjev bakterijski skorjemor«. Bakterija z imenom Pseudomonas syringae pv. aesculi, povzroča poškodbe in odmiranje dreves.

Imate vprašanja, o kostanjih, njihovih boleznih?
Pišite strokovnjakom iz Nacionalnega Inštituta za Biologijo na naslov: skorjemor@nocmoc.eu

Divji kostanji (Aesculus spp.) so edini znani gostitelji te bakterije. Bakterije verjetno dobro preživijo tudi na površini drugih rastlin, vendar zbolijo le divji kostanji. Bakterija povzroči bolezen tako, da vstopi skozi rane ali naravne odprtine drevesa in se množi v medceličnem prostoru rastlinskih tkiv. Bolezen je razširjena v mnogih državah Evrope (oranžna barva na zemljevidu; vir: EPPO Global Database). O njej so poročali tudi iz Indije. V letu 2018 smo jo z laboratorijskimi testi potrdili tudi v Ljubljani (Pirc et al., Plant disease, 2018, 102 (10): 2025). V letu 2019 smo v okviru Euphresco projekta Urban Trees (2018-C-285) opazili bolezenska znamenja tudi drugod po Sloveniji.

Bakterijskih bolezni rastlin ne moremo zdraviti, saj za zdravljenje nimamo učinkovitih sredstev. Antibiotiki, ki se množično uporabljajo za zdravljenje človeških in živalskih bakterijskih bolezni, za zdravljenje rastlin niso primerni. Najpomembnejši ukrep omejevanja bolezni je nakup zdravih dreves iz držav v katerih bolezen ni prisotna. Pravočasno odstranjevanje okuženih dreves in/ali njihovih delov je ključen ukrep za preprečevane širjenja bolezni. Da pa lahko izvedemo ustrezne ukrepe preprečevanja širjenja bolezni, je nujno poznati razširjenost divjega kostanja in zdravja dreves v Sloveniji. Za pridobitev tega znanja pa potrebujemo vašo pomoč in sodelovanje pri projektu »Noč ima svojo moč«.

Vsi, ki se bomo pridružili vseslovenskemu eksperimentu, bomo v letu 2020 popisovali drevesa divjega kostanja in na drevesih opažena bolezenska znamenja.

Prenesite delovni zvezek


Prenesite drugi delovni zvezek

Vesli smo, da ste se odločili sodelovati in pomagati pri ohranjanju zdravja rastlin in se boste naslednjih nekaj mesecev, vse do Noči raziskovalcev, posvečali vseslovenskemu popisovanju dreves divjega kostanja v mestih, drevoredih, po vrtovih in v naravi ter popisu bolezenskih znamenj na drevesih. Med opazovanjem se bomo spoznali z raziskovalnim delom. V delovnih listih, ki smo jih pripravili partnerji projekta, najdete informacije, ki vam bodo pomagale pri popisih in preglednice za zbiranje podatkov. V naslednjih mesecih bomo delovne liste dopolnjevali in vas o tem sproti obveščali.Drugi delovni zvezek (manjša kakovost)